Thursday 2 May 2013

Βουνά της Καβάλας, προς Φωλιά...

Η πόλη της Καβάλας όπου εδρεύει η εταιρία μας είναι ένας παράδεισος. Όχι δεν υπερβάλω. Είναι μια πόλη όπου μπορείς να κάνεις κυριολεκτικά τα πάντα, εύκολα και σχετικά φθηνά. Από ορεινές περιηγήσεις με οδηγούς, μέχρι οργανωμένες εκδρομές για ψάρεμα και πάρα πολλά άλλα αν το ψάξει κανείς.
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να περιγράψω μια από τις εκδρομές που οργανώνει η εταιρία μας σε εβδομαδιαία βάση.



Τα βουνά μας είναι πλούσια, αν και ταλαιπωρημένα από τις σχετικά πρόσφατες πυρκαγιές, το υγιές έδαφος έχει ξανά θρέψει μια υγιή χλωρίδα η οποία αναπτύσσεται με κανονικούς ρυθμούς, κάνοντας εμάς του εντουράδες να θαυμάζουμε τις δυνατότητες της φύσης κάθε φορά που βρισκόμαστε σε συγκεκριμένα μέρη που έχουν καεί και τώρα σφύζουν από ζωή.

Εκτός από το φυσικό ενδιαφέρον, στα βουνά μας υπάρχει μια καταπληκτική και πλούσια ιστορία. Αν είσαι τυχερός και πιεις ένα καφέ με ντόπιους, αναλόγως ηλικίας, ακούς και μια ιστορία για τον τόπο όπου οδηγάς από τον πόλεμο και την κατοχή, τον εμφύλιο, άλλα και παλαιότερα αφού, αρχαιολογικές κατασκευές τις οποίες συναντούμε στο διάβα μας, μαρτυρούν μια εξαιρετικής σημαντικότητας ιστορία. Είναι άλλωστε τιμή να οδηγάς ένα καθαρόαιμο εκεί όπου οι αρχαίοι ημών πρόγονοι οδηγούσαν τα δικά τους.


Μια διαδρομή με καταπληκτική θέα, είναι η διαδρομή προς το χωριό της Φωλιάς,  Δυτικά από την πόλη της Καβάλας. Η δική μας εκδρομή ξεκινάει από τις εγκαταστάσεις μας κάτω στο περιγιάλι. Εκεί ντυνόμαστε, δίνουμε τις οδηγίες στους οδηγούς, εφοδιαζόμαστε με καύσιμα και ξεκινάμε. Πρώτα περνάμε μέσα από την πόλη, όπου δεν υπάρχει επισκέπτης που δεν θαμπώνεται από την θέα και δε μένει έκπληκτος από τις ομορφιές.


      


Μετά ανηφορίζουμε για το παλιό Σανατόριο, και φτάνουμε τους δασικούς δρόμους του Σταυρού. Η θέα γίνεται ολοένα και πιο αξιόλογη ανηφορίζοντας για το Σταυρό. Πολύς κόσμος από τους επισκέπτες μας αποκαλεί την πόλη Mondecarlo φουσκώνοντας εμάς τους διοργανωτές από περηφάνια, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να μη ζητηθεί μια στάση για φωτογραφίες στην περιοχή τους Σταυρού.


Η από ΄κει πορεία είναι καθαρόαιμα χωμάτινη. Ανάλογα με το επίπεδο των αναβατών, περνάμε από  δύσκολα μονοπάτια ή ορεινούς δρόμους μέχρι να φτάσουμε την περιοχή της Φωλιάς περνώντας από τα βουνά των Ελευθερών και του Αγίου Ανδρέα και του Μυρτόφυτου. Από ψηλά, όλα αυτά τα χωράφια με τα αμπέλια μας δίνουν το δικαίωμα να αποκαλέσουμε την περιοχή, κρασότοπο, ενώ τα καφενεδάκια του χωριού προσφέρουν δροσερή βυσσινάδα η οποία αποστομώνει τους διψασμένους από την κούραση επισκέπτες ευχάριστα. Αναλόγως της εποχής, τα αρώματα της βόλτας είναι αρώματα ανθισμένων λουλουδιών και δέντρων ή τσίπουρου βρασμένου σε καζάνι με ξύλα.


Η επιστροφή, από την περιοχή της φωλιάς γίνεται συνήθως από μονοπάτια και ρέματα πάντα αναλόγως οδηγικού επιπέδου αναβατών. Η ποιο σκληροί, έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν κάποια από τα πιο δύσκολα ανεβασιάρικα μονοπάτια της περιοχής. Συνήθως αντιπυρικές ζώνες, ή παλιές ανεβασιές ζώων, αποτελούν ένα παιδότοπο για τον σκληρό εντουρά, ειδικά αν έχει πρόσφατα βρέξει και το έδαφος είναι λασπωμένο.


Η επιστροφή από αυτή τη βόλτα είναι πάντα γεμάτη χαμόγελα. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν να μοιραστούν απόψεις και να εξιστορήσουν την δική τους εκδοχή από τις δυσκολίες
που αντιμετώπισαν ή τα εμπόδια που προσπέρασαν στο συνεργαζόμενο με την εταιρία μας ταβερνάκι του Φώτη στην Παναγία, απολαμβάνοντας τοπική κουζίνα, εκλεκτούς μεζέδες, φοβερό τσίπουρο (επιλογή Βαγγέλη) και φανταστικό καφέ από το καφέ Πωλείται δίπλα στο τέλος του φαγητού.

Ένα βίντεο από παλιές βόλτες που δίνει μια ιδέα για τη διαδρομή μπορείτε να δείτε παρακάτω:


No comments:

Post a Comment

About Us

North Star is the first Enduro Touring company that operates in Greece. Our philosophy is based on one thing: "We do it because we love Enduro Riding". We organise enduro tours, providing all necessary.

Recent

recentposts